Tagtyper

Hvilken tagtype skal du vælge?  

Zinktag

Hvad er et zinktag?

I Danmark har vi benyttet os af zinktage, i ca. 500 år. Et zinktag er et tag som består af zink, som ofte er benyttet til at slutte sig omkring skorstene, rør og tagrendeinstallationer, men det er også en tagform som man benytter, når det kommer til helt normale huse, udhuse, tårne, slotte osv.

Et zinktag har en rigtig god holdbarhed, på mellem 50-100 år, afhængigt af hvor godt man plejer det, samt hvor god en patinering og hvilken slags patinering zinktaget har fået, før det er blevet sat op. Afhængigt af hvilken patinering du har fået, så går der oftest maksimalt op til 2-3 år, før patineringen er færdig.

Men typisk indenfor et par måneder, hvis det er blevet behandlet før produktionen af zinktaget blev sat i gang.

Hvorfor benytter man zinktage?

Der er rigtig mange gode grunde til at vælge et zinktag. Zinktage er en populær løsning for mange, grundet zinks mange funktioner som bl.a. er at zink er brandhæmmende, holder insekter væk samt stopper det al vækst af svampe, mug og råddenskab.

Der er også mange som benytter sig af zinktage, bl.a. fordi zink skifter farve i takt med den iltning, der sker af materialet, som også kaldes for patina. Her kan taget altså ende med at skifte fra sølv til en blå, brun eller grønlig farve.

Det er også det man kan se rundt omkring i større danske byer, hvor f.eks. rådhuse, spir og tårne m.m. har fået patina på deres zinktage. Hvis f.eks. der kommer ridser og mindre skader på taget, så bliver de skyllet væk, takket være patina-effekten som zinktaget har.

Derfor kræver taget ikke meget vedligeholdelse, medmindre der selvfølgelig sker en større skade. Zink er også et rigtig miljøvenligt produkt at benytte sig af, da det kan genbruges igen og igen, ja det vedligeholder jo sig selv i 50-100 år, samt kræver det ikke mange forurenende ressourcer at få produceret og installeret, sammenlignet med mange andre typer af tage.

En stor fordel ved at vælge et zinktag, er bl.a. at der er en forholdsvis stor frihed i form af farver. Du er ikke bundet til én farve, når du køber et zinktag, patineringen er én ting som skifter farven, men du kan også anskaffe dig zink, som er malet i forvejen, her kan du vælge et stort udvalg af forskellige farver. Hvis du vælger at købe farvet zink, skal du dog forvente en dyrere pris, end hvis du køber almindelig zink.

Hvad er den typiske pris på et zinktag i Danmark?

Prisen på et zinktag i Danmark, varierer selvfølgelig, alt afhængigt af hvor du får det fra, om det er patineret i forvejen og hvor mange m2 du skal have lagt. Et prisestimat på et zinktag i Danmark, er ca. 1450 kr. pr. m2. Men dette er selvfølgelig bare et estimat og kan ændre sig, afhængigt af mange forskellige faktorer.

Er der regler jeg skal tage hensyn til ift. opsætning af et zinktag?

Der kan være enkelte regler og udfordringer, ved at opsætte et zinktag, men ikke noget der ikke burde kunne løses. Vi anbefaler som altid at kontakte din kommune, for at forhøre dig nærmere om de enkelte krav der måtte være, ved opsætningen af et zinktag.

 

 

 

Kobbertag

Hvad er et kobbertag?

Kobbertage har vi brugt i Danmark, i rigtig mange år efterhånden. Det er et af de ældste og mest kendte metaller i den danske arkitekturhistorie. Vi har nemlig benyttet os af kobbertage, siden 1200-tallet, hvor man har benyttet sig af kobbertage i store dele af Skandinavien.

Et kobbertag er unikt bl.a. pga. den flotte patina som man finder i kobbermaterialet, derfor er det ofte blevet brugt i arkitektoniske skønheder, som man kan finde rundt omkring i Danmarks større- såvel som mindre byer. I bund og grund er et kobbertag et tag som er slået sammen af flere plader af kobber, som er blevet presset under produktionen. Mange kobbertage bliver speciallavet, for at kunne passe til den enkelte bygning. Det gode ved et kobbertag er at det er så

Hvorfor benytter man kobbertage?

Primært benytter man sig af kobber, pga. materialets funktion som patinering, så generelt set er det et materiale man bruger for æstetiske løsninger, men det er også et rigtig holdbart materiale, som er god til at stå imod det danske vind og vejr. Dog er der på mange af de danske spir rundt omkring i landet, blevet lagt en legering, som gør at kobberets brunrøde farve vil holde længere tid. Du kan også købe kobber som allerede er patineret. En af de gode ting ved at bruge kobber, er bl.a. at der ikke opstår mug på tagfladen, eller under tagfladen, pga. kobbers renlige kemiske egenskaber. Desuden er det rigtig let at vedligeholde og kræver stort set ingen vedligeholdelse, selv på et tag som står i 100 år. Kobber fungerer også rigtig godt som en varmeleder, hvorfor at installationen af et varmesystem, som er koblet til taget, en rigtig smart idé hvis man har et kobbertag. På den måde kan man sende varmen fra taget, hen i de rum som er koldere og dårligere isoleret. I fremtiden vil dette kunne give god gavn også ift. at overføre sin opbevaring af el til f.eks. el-bilen, naboen eller lign.

Hvad er den typiske pris på et kobbertag i Danmark?

Prisen på et flot kobbertag i Danmark, varierer selvfølgelig meget afhængig af hvor mange m2 du skal have lagt, men også hvem din leverandør er og om det er patineret, oxideret eller om det er ren kobber du får. Prisestimatet på et kobbertag i Danmark, er ca. 1.400 – 2.000 kr. pr. m2. Dette er blot et estimat, og kan ændre sig markant afhængig af din leverandør og andre faktorer

 

Er der regler jeg skal tage hensyn til ift. opsætning af et kobbertag?

I mange kommuner er der regler omkring kobbertage og andre typer af tage, så derfor anbefales det at du altid kontakter din kommune først, før du begynder opsætningen af et flot kobbertag. Det har ofte noget med miljøbeskyttelsesloven at gøre, som kommunerne har lov til at tolke på, fremfor at følge ord for ord. Derudover er der nogle bestemte krav og regler man skal følge ift. regnvand og kobbertage. Så venligst kontakt din kommune, før du overvejer at sætte et kobbertag op.

 

 

 

 

 

 

Tag i Naturskifer

Hvad er et naturskifer tag?

Naturskifer er et byggemateriale vi har brugt i det nordlige Europa, siden 1500-tallet, men som først rigtig kom til Danmark i 1800-tallet. Skifer som vi i dag bruger til tagsten, er opstået under kraftige vulkanudbrud, for mere end 400 millioner år siden. Det starter med at være i en mudderform, hvorefter det bliver presset sammen i et enormt tryk i stillestående vand over mange millioner år, hvor det til sidst ender med at skabe de skiferplader, som vi i dag bruger til et naturskifer tag.

Hvorfor benytter man skifer?


Der er mange grunde til, at man benytter skifer til tage, spir, tårne, fliser osv. i dag. Det er bl.a. fordi det er et materiale som er rigtig let at have med at gøre, man kan nemt forarbejde det, det har en rigtig stærk holdbarhed og en god styrke mod vind og vejr. Man siger at et naturskifertag kan holde i omkring 100 år, i det danske klima. Derudover kræver et naturskifertag heller ikke noget stort vedligeholdelsesarbejde, hvilket gør det til en oplagt løsning i dagens samfund.  Desuden er det også en materialetype som er yderst miljøvenlig at udvinde fra klipper, hvilket også gør det til et rigtigt materiale at bruge i dag, sammenlignet med andre tagtyper, som koster langt mere forurening i udarbejdelse og opsætning.

En helt anden grund til, hvorfor mange benytter sig af naturskifer på deres nye tag, er pga. det minimalistiske og naturlige udseende, naturskifer har. Man kan ofte få naturskifertagsten i mange forskellige farver, som f.eks. Grøn, rød, brun, blå, sandfarvet og en blanding af alle disse. Samtidig med dette, så er naturskiferflisen i sig selv også et meget minimalistisk og diskret valg, at få på sit tag. Det er jo som vi ved, også en materialetype som bliver benyttet i kirker og på rådhuse, spir, hoteller, slotte, kroer osv. Rundt omkring i hele Danmark og mange steder i Europa.

Hvad er den typiske pris på et naturskifer tag?

Prisen på et naturskifer tag, afhænger selvfølgelig meget af hvor i verden det skiferen er importeret fra, hvilke farver af skifer du er interesseret i, samt hvor mange m2 du skal have lagt. Der er forskellige estimater ude på det store internet, men vi vil estimere omkring 1.000 kr. pr. m2 naturskifer, hvis det er importeret fra Spanien, hvilket det typisk er.

Er der regler jeg skal tage hensyn til ift. opsætning af et naturskifer tag?


Afhængigt af hvilken kommune og region du bor i, så kan der være forskellige regler som du skal opfylde, før du må få opsat et nyt naturskifer tag på din bolig. F.eks. hvis du har en ældre bolig, eller hvis dit hus er fredet af den ene eller anden årsag, så er det en god idé at undersøge grundigt, om det er lovligt at få opsat et naturskifer tag på din bolig. Vi anbefaler at du kontakter din kommune for at få de korrekte love- og regler, som måtte gælde for din bolig og dets tag.

Eternitskifer 

Tagdækning med eternitskifer og naturskifer kan ved første øjekast ligne hinanden meget.  Forskellen på eternitskifer og naturskifer er bl.a., at eternitskifer typisk har en mere glat overflade og er mere ensartet i farverne, hvor naturskifer typisk har flere farvenuancer på én gang.

Der er også forskel på hjørnerne på pladerne. Eternitskiferpladerne har som regel afskårne hjørner mens naturskiferpladerne har hele hjørner. Naturskiferplader er desuden lidt tykkere end eternitskiferplader. Eternitskiferplader er lavet af fibercement og har sjældent flere farvenuancer. De fås i sort og grå. Fibercement er et miljøvenligt materiale, da det er fremstillet af cement, vand, fibre og mineraler.

Desuden er skifer i fibercement et let og fleksibelt materiale, hvilket gør det nemt for hånd­værkeren at arbejde med. Eternitskiferplader fås med to forskellige overflader – helt glat eller med struktur. De fleste vælger den glatte overflade, da den bedst afviser mos og alger. Eternitskifer tag holder i 30 år eller mere, afhængig af hvordan taget er lagt samt hvordan tagkonstruktionen er.

 

Aluminiumtag

Aluminium er et formbart og blødt metal, og er derfor velegnet til tagdækning, især når rent aluminium legeres med andre elementer, for at øge dets hårdhed. Aluminiumstage har et flot, lysreflekterende udseende, kræver meget lidt vedligeholdelse og er særdeles lette. Metallet patinerer næsten ikke over tid, men forbliver blankt og skinnende; ønsker man en mat farve, kan man med fordel vælge prælakerede aluminiumsplader. Moderne aluminiumsmaterialer kan fås med adskillige farvemuligheder og det er også muligt, at tilkøbe plader med anti-ridse-belægning, hvilket øger pladernes holdbarhed. Aluminiumsplader til tagdækning er som regel enten 0,70mm, 0,90mm eller 1,2mm; den tyndeste version på 0,70mm kan dog beskadiges let, og bør derfor monteres med forsigtighed.

Aluminiumstage kan som regel holde i cirka 40-90 år, og farven forbliver som regel den samme. Garantien på aluminiumstage er typisk lavere end for andre metaltage – faktisk er det almindeligt, at producenter af aluminiumtage slet ikke har nogen form for garanti på hverken prælakerede eller blanke aluminiumsplader. Andre producenter af aluminiumsplader tilbyder helt op til 40 års garanti i forhold til både korrosion og aldring. Disse aluminiumsplader er dog af en bedre kvalitet end de førstnævnte plader, og derfor kan producenten tilbyde garanti på produktet.

Aluminiumsplader er som regel dyrere end zink- og stålplader, og er typisk dyrere at montere end tagmaterialer som tegl eller tagsten. Monteringsmetoden er ofte anderledes end disse tagmaterialer, og kræver derfor særligt uddannede blikkenslagere til at udføre monteringen.

Et typisk problem med aluminiumstage er, at de kan larme meget, når det regner. Hver eneste tunge regndråbe kan lyde som et trommeslag, medmindre man monterer lyddæmpende materialer under aluminiumspladerne for at mindske støjen. Et andet problem er, at aluminiumsplader let bliver bulede, da aluminium er et blødt metal og er særdeles formbart. Enhver tung genstand, der lander på et aluminiumstag, kan potentielt lave en bule.

Prælakerede aluminiumsplader i lyse farver køler hurtigt ned, selv i de varme sommerdage, og gør at indeklimaet forbliver køligt. Om vinteren kan selvsamme plader bidrage til at holde varmen inde i huset, og derfor er aluminiumstag et godt valg til enhver sæson.

Hvorvidt det er fordelagtigt at vælge aluminiumstage, kommer an på ens omgivelser. Hvis man bygger hus i kystnære omgivelser, er aluminiummets modstandsdygtighed over for korrosion en stor fordel (sammenlignet med andre jernbaserede tagtyper, fx stål). Denne modstandsdygtighed over for korrosion opnås på grund af dannelsen af en tynd, gennemsigtig oxidfilm, der beskytter substratet mod yderligere iltning. Denne oxidfilm er utroligt hård og kemisk stabil, og hvis den beskadiges gendannes den hvis der er tilstrækkelig ilt tilgængelig.

Vedligeholdelsen af aluminiumstage er forholdsvist begrænset. Det kræves dog, at man rengør aluminiumspladerne regelmæssigt for at beholde en flot, æstetisk overflade. Regnskyl kan sagtens rengøre pladerne naturligt, men overflader, der ikke rammes tilstrækkeligt af regnen, skal rengøres med vand ved at skrubbe en blød børste, for at forebygge ophobninger af salt, snavs og blade. I visse kystområder skal man forvente, at man bør rengøre pladerne hver 4-6 måned, hvis regnen ikke tager sig af det.

 

Kontakt os og få et uforpligtende tilbud

4 + 10 =

Adresse

Mannerupvej 54
4320 Lejre

Værksted

Hovedgaden 532
Port til venstre fra port 2a
2640 Hedehusene

Telefon

(+45) 42 80 56 56

Email

Info@taghaetten.dk