Materialer

 

 

 

 

Materialer

Kobber

Kobber er et rigtig populært og meget brugbart materiale i Danmark. Vi har benyttet os af det i mange år og det er stadig, en af vores foretrukne byggematerialer, når vi vil have et æstetisk udseende og et materiale som er holdbart og slidstærkt.

Noget af det som mange finder tiltrækkende ved kobber som et solidt byggemateriale herhjemme i Danmark, er den patina proces der findes i kobber, som man jo også kan finde i materialer som zink, som også bliver benyttet i et vidt omfang i dansk byggeri. Kobberet starter som værende i en rødlig farve, går den med tiden over til en mere brunlig farve og til sidst, når det har været udsat for nok vind og vejr, så ændrer farven sig til en unik grønlig farve. I dag kan man dog allerede få leveret sit kobber, som allerede patineret, hvis man ikke gider at vente på at vejret klarer det for en. I dag kan det tage op til ca. 40 år, før et kobbertag bliver patineret og får den flotte grønne farve.

 En anden grund til at man benytter sig så meget af kobber herhjemme, er bl.a. fordi holdbarheden på kobber er utrolig stærk og god. F.eks. laver man mange tagrender af kobber og disse er også de mest holdbare, af alle tagrender du kan få, dog er det selvfølgelig også et dyrere alternativ, til materialer som f.eks. zink, stål, grafit, plast eller lign.

Zink – Mangler tekst

Hvad er ?

 

 Hvorfor er zink brugbart?

 

 Hvorfor er zink et godt byggemateriale?

 

Aluminium 

Hvad er aluminium?

Aluminium er et formbart og blødt metal, og er derfor velegnet til tagdækning, især når rent aluminium legeres med andre elementer, for at øge dets hårdhed. Aluminiumstage har et flot, lysreflekterende udseende, kræver meget lidt vedligeholdelse og er særdeles lette. Metallet patinerer næsten ikke over tid, men forbliver blankt og skinnende; ønsker man en mat farve, kan man med fordel vælge prælakerede aluminiumsplader. Moderne aluminiumsmaterialer kan fås med adskillige farvemuligheder og det er også muligt, at tilkøbe plader med anti-ridse-belægning, hvilket øger pladernes holdbarhed. Aluminiumsplader til tagdækning er som regel enten 0,70mm, 0,90mm eller 1,2mm; den tyndeste version på 0,70mm kan dog beskadiges let, og bør derfor monteres med forsigtighed.

 

Skifer

Naturskifer

Der er mange gode grunde til at vælge naturskifer til tagdækning og beklædning. Naturskifer har en holdbarhed på mere end 100 år, så der er tale om et af de mest modstandsdygtige materialer, der kan anvendes til tagdækning og beklædning. Naturskifer er et 100% rent naturmateriale, og skal ikke brændes.

Derfor er er naturskifer som tag eller beklædning til facaden meget klimavenlig i forhold til eksempelvis tegl, beton eller mursten. Naturskifer anvendes på alle typer af bygninger lige fra klassiske bygninger til byggeri i moderne og stilren arkitektur.

 

 

Eternitskifer

Eternitskifer er velegnet både til tagdækning og facadebeklædning. Tagdækning med eternitskifer og naturskifer, kan ved første øjekast ligne hinanden meget.  Forskellen på eternitskifer og naturskifer er bl.a., at eternitskifer typisk har en mere glat overflade og er mere ensartet i farverne, hvor naturskifer typisk har flere farvenuancer på én gang.

Der er også forskel på hjørnerne på pladerne. Eternitskiferpladerne har som regel afskårne hjørner mens naturskiferpladerne har hele hjørner. Naturskiferplader er desuden lidt tykkere end eternitskiferplader. Eternitskiferplader er lavet af fibercement og har sjældent flere farvenuancer. De fås i sort og grå. Fibercement er et miljøvenligt materiale, da det er fremstillet af cement, vand, fibre og mineraler.

Desuden er skifer i fibercement et let og fleksibelt materiale, hvilket gør det nemt for hånd­værkeren at arbejde med. Eternitskiferplader fås med to forskellige overflader – helt glat eller med struktur. De fleste vælger den glatte overflade, da den bedst afviser mos og alger. Eternitskifer tag holder i 30 år eller mere, afhængig af hvordan taget er lagt samt hvordan tagkonstruktionen er.